Zpátky na články

Jak správně recyklovat obaly od vašich kosmetických produktů

Pokud jste se dnes ráno probudili s tím, že byste chtěli udělat víc pro zachování naší krásné planety, pak jste tu na správném místě! Teď, když jste začali používat produkty ATTITUDE další ekologickou drogerii, rádi bychom vám ukázali, jak dokončit, co jste začali - tedy vysvětlením, jak správně recyklovat obaly od takových přípravků.

Proč je důležité vědět, jak správně recyklovat?

Každoročně se na světě vyrobí tři sta milionů tun plastu. Pouze chabých 9 % z tohoto ukrutného množství se recykluje a ubohých 12 % se spálí. Co se stane se zbytkem? Končí na skládkách, nebo mnohem hůř, v našich oceánech. Navíc, pokud bude spotřeba jednorázových plastů pokračovat tímto tempem, odpadní materiál vytvoří v našich vodách hory. Představte si, že už je dobře vidět i Velká tichomořská odpadní skvrna (Great Pacific Garbage Patch) plovoucí v Tichém oceánu mezi Kalifornií a Havají. Tento kontinent odpadu je dvakrát větší než Texas! Tak ještě něco k zamyšlení - až budete příště přemýšlet, zda stojí za to recyklovat vaše kosmetické produkty, odpověď zní ano, stojí. Tady je návod, jak je recyklovat správně.

Balení bez plastů

Ideálním řešením, jak snížit množství plastů, které kontaminují naši planetu, je jeho menší spotřeba. Pokud je to možné, využijte příležitosti vybrat si produkty zabalené v kartonu, jako jsou třeba kosmetické tyčinky Leaves Bar od ATTITUDE, minerální tyčinky na opalování nebo účinné tuhé deodoranty v bezplastovém obalu. Nejen, že jsou receptury těchto produktů bohaté na přírodní suroviny a krásně krémové, ale jsou zcela biologicky odbouratelné – stejně jako jejich obaly! Zde je návod, jak správně recyklovat nebo kompostovat bezplastové obaly:

  1. Pokud je produkt zabalený v krabici, jednoduše krabici vyhoďte do kontejneru na papír.
  2. Pokud je produkt dodáván v tubě, silně zatlačte na spodní část aplikátoru, abyste odstranili zbytky výrobku, které v obalu uvízly.
  3. Pokud máte doma kompost, nastříhejte papírovou tyčinku a víčko na malé kousky a vhoďte je do kompostu.
  4. Pokud kompost doma nevedete, lepenku vhoďte do kontejneru na papír. V tomto případě samozřejmě nemusíte obal rozřezávat.

Inovativní ekologické obaly bez plastů

Globální kosmetický průmysl ročně vyprodukuje ohromujících 120 miliard jednotek plastového obalového odpadu. ATTITUDE se řadou Oceanly snaží omezit plasty na jedno použití, a proto jsou obaly produktů této řady vyrobené z biologicky odbouratelného kartonu s certifikací FSC (to znamená, že pocházejí z odpovědně obhospodařovaných lesů.) Navíc používají inkoust na bázi sóji a rostlinnou fólii. Toto řešení obalů bez plastů ukazuje způsob, jak může kosmetický průmysl podporovat udržitelnost.

Obaly celé řady OCEANLY jsou z biologicky rozložitelných kartonových obalů pro snížení plastového odpadu.



JAK RECYKLOVAT:

KROK 1: Co nejvíce vysuňte obsah tuby pomocí PUSH-UP aplikátoru.
KROK 2: Odstraňte všechny zbytky produktu přilepeného na obalu.
KROK 3: Celé balení/tubu vhoďte do BIOodpadu nebo zkompostujte. Rozstříháním samotného obalu urychlíte proces rozkladu.
KROK 4: Případně tubu zrecyklujte vhozením do vhodného kontejneru na tříděný odpad.

 

 

Plastové lahve

Pokud jde o plasty, některé druhy se recyklují snadněji než jiné. Například plast typu HDPE, který se používá k výrobě lahviček na šampony a sprchové gely, se považuje za nejsnáze recyklovatelný. Tato plastová pryskyřice patří mezi nejžádanější recyklátory kvůli její popularitě mezi společnostmi, které používají recyklované materiály. Nicméně dva hlavní problémy, které představuje recyklování tohoto materiálu je přítomnost zbytku produktu v plastové lahvi a nekompabilita nalepených štítků s HDPE.

Jaké je řešení? Podívejte se na následující pokyny, jak správně recyklovat:

  1. Odstraňte víčko a odlepte štítek.
  2. Láhev důkladně vypláchněte.
  3. Umístěte ho do konteineru na plasty - u zubní pasty se ujistěte, že jste tubu odřízli a vnitřek důkladně vypláchli, než ji vyhodíte do recyklačního koše.

 

 

Ekologické náplně

Recyklace je dobrá, ale opětovné použití je lepší! Než se rozhodnete zahodit použitý plast do koše, zeptejte se sami sebe, zda jej náhodou nejde znovu použít pro stejný nebo jiný účel. Protože například lahvičky na šampony, kondicionéry, sprchové gely a mýdla ATTITUDE jsou vyrobeny z plastu, který je známý svou pevností a tuhostí, lze je opakovaně plnit pomocí 100% recyklovatelných ekologických náplní ATTITUDE.

  • Sáček a hubice bez BPA jsou vyrobené ze 100% recyklovatelného plastu.
  • 100% recyklovatelná kartonová krabice má certifikací FSC.

Tato velká balení produktů, která obsahují až čtyřikrát více obsahu a o 81 % méně plastu, šetří čas, peníze a planetu. Jako třešnička na dortu tohoto ekologického životního stylu pak může posloužit správná recyklace takových obalů:

  1. Vyjměte sáček z kartonové krabice.
  2. Vložte lepenkovou krabici do kontejneru na papír.
  3. Otevřete sáček a důkladně jej vypláchněte, abyste odstranili všechny zbytky produktu.
  4. Vložte sáček do kontejneru na plasty.

Tak tady jsou naše návody! Zásady recyklace a kompostování jsou napříč naší republikou vesměs stejné, proto si nemusíte lámat hlavu s různými normami, abyste správně a plně přispěli ke zvýšení procenta recyklovaných plastů ve světě.